Wat zijn mandala’s?

Het woord mandala (met de klemtoon op ‘man’) komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel of cirkel. De cirkel is een oervorm die symbool staat voor oneindigheid en die je overal om je heen kunt zien: in de kosmos, in de natuur en in de architectuur. Wist je trouwens dat bloemen, sneeuwvlokken, kristallen en sommige schelpen ook net mandala’s zijn? En iedereen kent wel de roosvensters die je in kerken veel ziet.

De mandala vindt zijn oorsprong in het hindoeïsme en wordt gezien als een heilig symbool dat tijdens het mediteren wordt gebruikt. Het tekenen en inkleuren van mandala’s is een prettige manier om te ontspannen, dichter bij jezelf te komen en zelfs oude patronen los te laten.

Mandala’s bestaan uit een basiscirkel en worden meestal op een symmetrische manier opgevuld met geometrische figuren (driehoeken, vierkanten, rechthoeken, hexagonen, ruiten, parallellogrammen en trapeziums), vormen en symbolen. Ook de kleuren die je gebruikt kunnen ook een speciale betekenis hebben. Zo staat groen voor de natuur, frisheid en vernieuwing, is rood de kleur van vuur, passie en kracht en gebruik je paars om intimiteit, gevoeligheid en spiritualiteit uit te drukken.

Voorbeeld van een mandala

 

Reactiemogelijkheid is gesloten